O NAS

naturplon

 

Gospodarstwo ekologiczne NATURPLON położone jest we wsi Anielin, w gminie Okonek, na skraju Pojezierza Wałecko-Drawskiego. Gospodarowanie metodą ekologiczną rozpoczęliśmy pod koniec lat 80 ubiegłego wieku. Była to decyzja, do której cała rodzina dojrzewała przez pewien czas. Wiązała się ona przede wszystkim ze zmianą własnego sposobu myślenia, a następnie całego znanego nam do tamtej pory schematu życia. Na ekologię nie było wówczas jeszcze mody. Był za to zdrowy rozsądek i chęć podjęcia wyzwania. Jesteśmy pionierami eko-upraw w Polsce. Gospodarstwo jest wielokierunkowe, ale prowadzona jest wyłącznie produkcja ekologiczna.

Sprzedajemy na terenie całego kraju w sklepach, hurtowniach oraz bezpośrednio dla indywidualnych klientów. Stałym cotygodniowym punktem sprzedaży jest ZIELONY TARG w Poznaniu, którego jesteśmy współzałożycielem. Można nas tam spotkać w każdą sobotę na Placu Bernardyńskim.

ZBOŻA i MĄKi

Uprawiamy grykę, orkisz a także żyto oraz pszenicę. Ze względu na duże zapotrzebowanie rynku na produkty pozbawione glutenu mamy w ofercie również proso, z którego wytwarzamy coraz bardziej cenioną kaszę jaglaną. Siejemy to, co potrzebne klientom. Słuchamy ich i reagujemy. Posiadamy własny młyn żarnowy wykonany w całości z drewna, na którym mielimy własne zboże na mąkę.

PRZETWÓRNIA

W 2015 roku uruchomiliśmy przetwórnię owocowo-warzywną, w której wytwarzamy przetwory z własnych surowców opierając się na starych rodzinnych recepturach. Naszym założeniem, jakie udaje nam się spełnić, jest to aby przetwarzać tylko własne surowce, których pochodzenia jesteśmy pewni i znamy każdy etap produkcji od posiania nasion do końcowej produkcji. Uprawiamy wyłącznie stare tradycyjne niezmodyfikowane odmiany roślin, z których pozyskujemy własne nasiona.

MIODY

W ofercie gospodarstwa znajdują się również różnego rodzaju miody. Skoro zaś o nich mowa, to trzeba wspomnieć o historii naturplonowej pasieki. Pierwsze ule przywiózł ze sobą do Anielina jeszcze nasz pradziadek – i to aż z kresów wschodnich. Od tego czasu miód zawsze był jednym z ważniejszych produktów gospodarstwa. Dziś pasieka składa się z około 60 pszczelich rodzin, a płodozmian upraw układany jest tak, aby owadom przez cały sezon zapewnić dostęp do odpowiednich pożytków.